Guinness-rekord kísérlet!

2011. szeptember 30-án Magyarország több városában egyszerre zajló és tömegesen végzett kémiai kísérletet került végrehajtásra.
Résztvevő városok:
Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Szeged, Szombathely
Résztvevők száma: >>

T Á M O G A T Ó K >>

Eseménynaptár

szeptember 2017
H K SZ CS P SZ V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Látogatók országok szerint

Top 10:
Hungary flag 48%Hungary (26656)
Unknown flag 38%Unknown (20764)
China flag 5%China (2520)
Romania flag 3%Romania (1759)
Germany flag 1%Germany (721)
Ukraine flag 1%Ukraine (646)
Russian Federation flag <1%Russian Federation (511)
Serbia flag <1%Serbia (340)
United States flag <1%United States (233)
Slovak Republic flag <1%Slovak Republic (189)
55370 látogatás 77 országból
Vízben, borban kémia
A természet Világa különszáma.

Kemia2011_borito

A különszám ötletgazdája:
LIPTAY GYÖRGY
Összeállította:
LIPTAY GYÖRGY, KAPITÁNY KATALIN, SILBERER VERA
Fõszerkesztő:
STAAR GYULA
Szerkesztõk:
KAPITÁNY KATALIN, NÉMETH GÉZA, SILBERER VERA

Megrendelhető:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
MKE tagoknak 15% kedvezmény




TARTALOM

Liptay György: Tisztelt Olvasó! 2
GONDOK, GONDOLATOK
Somlyódy László: A világ vízdilemmája 3
Pavláth Attila: Dihidrogén-monoxid – barát vagy ellenség? 7
Jánosi Imre: Egy korty tenger 9
ELMÉLET ÉS GYAKORLAT
Papp Sándor: A víz a biogeokémiai körfolyamatokban 13
Szalay Luca: Menekülni csak előre lehet. 2011 – a Kémia Nemzetközi Éve 19
Schiller Róbert: A víz, ha sugárzás éri 22
Szabó András–Molnár-Gábor Dóra–Bokotey Sándor: Gyógyszerfejlesztés. A vízzel mindig számolnunk kell… 25
Zékány András: Szennyvízkezelés a Tevában 28
Kiss János: A víz és az élőlények 30
Cselőtei László: Ökológiai lábnyom a természetben és a termesztésben 38
Bőhm András: Kopolya, tömpöly, telma: vizes élőhelyek Magyarországon 42
Boros Emil: Szikes vizek különleges kémiai tulajdonságai és jelentősége. Szikes vizek a világban 45
Sipos Péter: Mérgező és éltető kémiai elemek a vízben. Új tudományág születése a nyomelemek korában 48
Ladányi László: Jég, ami ég. Metán-hidrátok 51
Kontra Jenő: A hazai hévizek hasznosítása 54
Szépvölgyi János: A vörösiszapról a vegyészmérnök szemével 58
BOROK, ÉLELMISZEREK
Kecskeméti Tibor–Keresztesy Árpád: A bor geológiája 61
Miklósy Éva–Kerényi Zoltán: Tokaji borkülönlegességek aroma-összetevőinek kémiai jellemezése 67
Kállay Miklós–Nyitrainé Sárdy Diána: A bor fiziológiailag aktív vegyületei 71
Különszámunk szerzői 75
Tyihák Ernő–Király-Véghely Zsuzsa–Móricz M. Ágnes: Borok egészségvédő hatásai. Kémiai reakciók szerepe – kettős hatás 75
Simonné Sarkadi Livia: A biogén aminok az élelmiszerek minősítésében 80
Csapó János: Élelmiszerek D-aminosav-tartalma 84
Zsarnóczay Gabriella: A húsok kémiája 87
VÍZEN, VÍZBEN, VÍZ ALATT, VÍZ FÖLÖTT
Beck Mihály: A víz tudománya és áltudománya 88
Lente Gábor: Szuperjég: világvége kémikus módra 93
Schiller Róbert: Borszínű a tenger? 97
Tóth János Attila: Folyami régészet 99
Träger Herbert: Hidakról általában és néhány érdekesség 102